icon

De ce le oferim copiilor jucării de Crăciun?

A oferi și a primi cadouri de Crăciun este una dintre bucuriile sărbătorilor. Este o perioadă deosebit de interesantă pentru copii și plină de amintiri pentru adulți.

Oare vă puteți imagina cu adevărat Crăciunul fără jucării și jocuri pentru copii?

Oferirea de cadouri este o tradiție străveche. Probabil a fost o practică comună în preistorie, ajutând la menținerea relațiilor de prietenie între diferite grupuri de oameni prin construirea de legături de încredere între ele. Însă obiceiul de a oferi copiilor jucării de Crăciun este document pentru prima dată în Anglia la începutul secolului al XIX-lea.

Într-o lucrare din 2013, istoricul Joseph Wachelder explică modul în care oferirea de jucării de Crăciun a devenit pentru prima dată un obicei, la începutul secolului al XIX-lea în Anglia. Înainte de Revoluția Industrială, Crăciunul în Anglia a fost o „sărbătoare publică, exuberantă, agitată”, scrie Wachelder. Odată cu recolta completă, era timpul pentru muncitori să sărbătorească și pentru patroni să le ofere slujitorilor lor carne proaspătă și mult de băut. Dar, la începutul secolului al XIX-lea, mai mulți oameni își câștigau existența prin muncă salariată, iar acel gen de sărbătoare în stil carnaval era în declin. În această nouă realitate socială, Crăciunul s-a transformat dintr-o sărbătoare legală într-una de familie. Acolo unde cadourile fuseseră pentru servitori, acum erau pentru copii.

Ce fel de cadou era potrivit pentru un copil? Acum, răspunsul evident este o jucărie. Dar chiar la începutul secolului al XIX-lea, conceptul de „jucărie”, așa cum îl înțelegem acum, nu exista. Cuvântul ar putea descrie orice obiect mic - un ac de păr ieftin, o cutie de praf elegantă sau un obiect decorativ.

Dăruirea de jucării copiilor a marcat transformarea Crăciunului dintr-o sărbătoare publică în una de familie.

Prin cartea ”Practical Education” de Maria și Richard Lovell Edgeworth în 1798, sa ajutat la definirea jucăriilor drept obiecte pentru copii. Bazându-se pe ideile iluministe despre dezvoltarea copilului, familia Edgeworth a scris că jucăriile ar putea ajuta băieții și fetele „să-și exercite simțurile imaginației, puterea lor imitativă și inventiva”. Ei au cerut părinților să le ofere copiilor jucării ieftine, mai degrabă decât obiecte scumpe în miniatură destinate doar privirii. În acest fel, copiii s-ar putea juca cu ele cu adevărat, iar dacă le-ar sparge, nu ar fi o tragedie.

Privind numerele cotidianului londonez The Morning Chronicle publicate între 1800 și 1827, Wachelder a constatat o creștere constantă a reclamelor pentru cadouri pentru copii. În 1800 și 1801, nu a găsit reclame care să menționeze cadouri sau jucării. Până în 1816, erau 30, majoritatea pentru cadouri pentru copii și aproape toate în numerele din decembrie sau ianuarie ale ziarului. Jumătate din reclame au menționat în mod special Crăciunul.

Printre jucăriile promovate au fost „un joc New Geographical”, „Puzzle chinezesc”, seturi de chimie și caleidoscoape. Teatrele de jucării, inventate în 1812, au devenit și ele un cadou popular, la fel ca și jucăriile care creau iluzii optice.

În acești ani, comercianții au început să-și vândă marfa prin intermediul vitrinelor din magazine, decorate cu jucării în perioada Crăciunului. Astfel din 1823 se naștese sezonul cumpărăturilor de Crăciun.

Astăzi, oferirea de cadouri pe 25 decembrie este sinonimă cu Crăciunul. În fiecare an, milioane de oameni se îngrămădesc la comercianții cu amănuntul de pe strada principală sau online pentru a-și bifa listele de Crăciun pentru a se asigura că au ceva de împărtășit cu cei dragi.

A oferi cadouri astăzi înseamnă ceva diferit pentru toată lumea, dar indiferent de motivație, bucuria inexplicabilă asociată cu dăruirea este unul dintre cele mai incitante elemente ale sezonului festiv. Fiind o tradiție la fel de veche ca umanitatea însăși, a oferi cadouri nu dă semne de încetinire.

Surse:

  1. Toys, Christmas Gifts and Consumption Culture in London's "Morning Chronicle", 1800—1827, By: Joseph Wachelder
  2. www.english-heritage.org.uk
Alte articole recomandate
Impactul Cadourilor pentru Copii
29 mar. 2024
Impactul Cadourilor pentru Copii
Oferirea cadourilor copiilor într-un mod responsabil nu este doar despre a oferi un obiect, ci despre a transmite valori importante precum recunoștința, generozitatea și responsabilitatea.
Citeste mai mult
zed rockit
28 feb. 2024
Confort și Bucurie în Patul Bebelușului
În timpul așteptării cu nerăbdare a sosirii noului membru în familie, pregătirile pentru venirea bebelușului sunt pline de anticipare și bucurie. În acest context, un aspect crucial este patul bebelușului,...
Citeste mai mult
jucarii cu activitati
31 ian. 2024
Beneficiile jucăriilor cu activități în dezvoltarea bebelușilor
În călătoria captivantă a creșterii bebelușului, alegerea jucăriilor potrivite joacă un rol esențial în dezvoltarea sa. Este important să optăm pentru jucării de calitate, sigure și stimulative. În primele luni...
Citeste mai mult