icon

Preferă fetele și băieții în mod natural jucării diferite?

Da, există „jucării pentru fete” și „jucării pentru băieți”. Dar sunt jucăriile tipice de gen doar o chestiune de pregătire culturală?

În majoritatea culturilor, modelul este același: oamenii sunt mai predispuși să-i antreneze pe băieți să fie duri, puternici, agresivi și competitivi.

Dar asta nu face ca jucăriile în sine să fie masculine sau feminine.

Oferă-i unei fete niște dinozauri de plastic și ea ar putea face mai multe lucruri – să joace o dramă, să ia dinozaurii „căutând hrană” sau să trateze jucăriile ca pe animale de companie. Un băiat ar putea avea mai multe șanse să organizeze bătălii cu dinozauri. Poate că nu jucăriile definesc jocul tipic masculin, ci ceea ce fac băieții cu jucăriile lor.

Unele cercetătări au sugerat că băieții prezintă o părtinire sexuală mai puternică decât fetele, deoarece băieții primesc mai multe critici pentru depășirea limitei de gen a jucăriei. Copiii de ambele sexe sunt încurajați să se joace cu jucării „tipice de gen”. Dar băieții pot fi mai puternic stigmatizați pentru că se joacă în moduri atipice de gen.

Ce spun părinții?

Se nasc copiii cu o preferință înnăscută pentru mașini sau păpuși? Da, spun mulți părinți. Dar când le-am dat copiilor mici posibilitatea de a alege, au făcut ceva diferit...

Într-un studio madeformums.com care cuprinde peste 1000 de parinti acești au spus că…

 • La afirmația „Băieților le plac mașinile, fetelor le plac păpușile” părinții au răspuns că
  • 80% dintre fiii lor le place să se joace cu mașinile, dar doar 19% le place să se joace cu păpușile
  • 43% dintre fiicele lor le place să se joace cu mașini, dar 71% le place să se joace cu păpuși
 • La afirmația „Există o diferență de gen la doar trei ani” Jumătate dintre părinți cred că la doar trei ani, copiii au o preferință încorporată în funcție de sex
  • 56% dintre băieții de 3 ani au o preferință pentru jucăriile băieților spun ei
  • 48% dintre fetele de 3 ani au o preferință pentru jucăriile fetelor spun părinții
 • La afirmați „ Preferința jucăriilor este firească” mai mult de jumătate dintre acești părinți cred că preferința jucăriilor se datorează naturii
  • 52% dintre părinții care au spus că băieții lor preferă jucăriile pentru băieți au spus că aceasta este o preferință înnăscută
  • 60% dintre părinții care au spus că fetele lor preferă jucăriile pentru fete au spus că acest lucru este înnăscut

Asta a spus sondajul cu părinții, însă experimentul social spune altfel.

Ce spun copiii?

Au fost invitați 32 de copii, în număr egal de băieți și fete: 10 care aveau 6-12 luni, 12 care aveau 3 ani și 10 care aveau 6 ani. Au fost împărțiți în trei grupe de vârstă și le-au oferit libertatea de a alege dintr-o selecție de jucării potrivite vârstei. Urmând metodele experimentelor științifice jucăriile din care au putut allege au fost: jucării cu roți, jucării asemănătoare păpușilor cu fețe, jucării pentru activități generale (care au fost mai neutre din punct de vedere al genului).

 • Bebelușii cu vârsta cuprinsă între 6-12 luni

Bebelușii nu au arătat aproape nicio preferință pentru jucăriile specifice sexului. În schimb, toți iubeau același fel de jucării: cele care se mișcau, făceau zgomote sau puteau mesteca. Dacă au putut atinge, scutura sau lovi ceva și a făcut ceva în schimb - a fost un mare succes.

 • Copiii de 3 ani

Au iubit toate jucăriile! Băieții s-au jucat cu păpuși roz și jucării artizanale, precum și cu roți și jucării de activitate – la fel și fetele.

 • Copiii de 6 ani

Până la 6, atitudinea deschisă față de jucării se schimbase. Niciun băiat nu s-a jucat cu păpuși, cu excepția figurilor de acțiune. Fetele nu erau interesate de figurile de acțiune, dar iubeau păpușile de modă. Trotinetele erau populare atât la băieți, cât și la fete, dar băieții aveau tendința să le prindă și să se plimbe repede.

Nu totul a fost dezbinat. Jucăriile de activitate general, educative au fost jucate de toți. Când era vorba de mașini, acestea erau cele mai populare în rândul băieților.

Concluzie studiu

Deci, există o mare nepotrivire între sondajul și experiment.

Jumătate dintre părinți cred că există o diferență timpurie de gen. Dar nu a fost observată o diferență naturală, înnăscută de gen atunci când vine vorba de jucării.

Pentru majoritatea bebelușilor, nu există jucării pentru băieți sau jucării pentru fete.

Pentru majoritatea copiilor de 3 ani, nu există jucării pentru băieți sau jucării pentru fete.

DAR copiii de 6 ani au învățat că SUNT jucării „de băieți” și jucării „de fete”.

Deci, ce ar trebui să facă părinții?

Experții sugerează ca părinții să le oferă copiilor lor o gamă cât mai largă de experiențe de joc, pentru a le permite să se provoace singuri, să afle la ce le place și la ce sunt buni și astfel să le ofere mai multe oportunități de învățare.

Este timpul ca noi, ca părinți, să ne schimbăm și să începem să gândim în afara cutiei tradiționale de jucării. Nu le cerem copiilor să schimbe camioanele cu seturi de ceai, dar este momentul potrivit pentru noi să rupem obiceiul cu mașinile pentru băieți și păpușile pentru fete.

Deci, data viitoare când achiziționați o nouă jucărie, puneți în coș și ceva atipic, contrat preconcepților de gen și vedeți ce se întâmplă.

Alte articole recomandate
Cum să încurajezi Joaca în Aer Liber pentru o Viață Sănătoasă?
31 mai 2024
Cum să încurajezi Joaca în Aer Liber pentru o Viață Sănătoasă?
Într-o lume în care tehnologia și ecranele sunt tot mai prezente, este important să găsim metode prin care să îi încurajăm pe cei mici să petreacă mai mult timp afară,...
Citeste mai mult
Cum să-ți organizezi o petrecere tematică perfectă pentru copilul tău
30 apr. 2024
Cum să-ți organizezi o petrecere tematică perfectă pentru copilul tău
Sezonul cald este momentul ideal pentru a sărbători evenimentele speciale din viața copilului tău printr-o petrecere memorabilă în aer liber.
Citeste mai mult
Impactul Cadourilor pentru Copii
29 mar. 2024
Impactul Cadourilor pentru Copii
Oferirea cadourilor copiilor într-un mod responsabil nu este doar despre a oferi un obiect, ci despre a transmite valori importante precum recunoștința, generozitatea și responsabilitatea.
Citeste mai mult