skip to content
Articole - Elcokids

Puzzle-urile un mijloc important de învățare

Experții în dezvoltarea copilului spun că vă puteți aștepta ca micuțul dvs. să se concentreze asupra unei sarcini timp de 6 până la 15 minute, la vârsta de 3 ani. În timp ce un copil de 4 ani se concentrează asupra unei sarcini timp de 8 până la 20 de minute. Astfel, puzzle-urile sunt instrumente perfecte pentru a dezvolta concentrarea la copii.

Acordarea atenției include deținerea abilității de a se concentra pe un singur lucru pentru o perioadă de timp susținută. Lucrul la un puzzle până la finalizare oferă copiilor șansa de a lucra într-o singură sarcină, neîntreruptă.

Pentru ca un copil să beneficieze de acest lucru, ar trebui să alegeți un puzzle potrivit vârstei lui. Dacă este prea dificil, copiii devin nerăbdători și renunță. Dacă este prea simplu, nu oferă suficiente provocări pentru a spori concentrarea și răbdarea copilului.

Pentru un copil de un an, puzzle-urile cu câteva piese sunt de obicei cele mai potrivite. Dar, pentru un copil de 3 ani, încercați un puzzle de 16 până la 20 de piese, cu piese mari. Copiii mai mari se pot descurca cu puzzle-uri și mai dificile. Desigur, acestea sunt doar îndrumări generale, mai degrabă decât reguli stabilite.

Puzzle-urile nu numai că ajută la menținerea copiilor implicați, ci le și îmbunătățesc memoria și vocabularul. Experții sunt de părere că puzzle-urile sunt un mijloc important de învățare care poate contribui la îmbunătățirea dezvoltării generale a copilului.

Puzzle-urilor pentru copii au multe avantaje

Coordonarea

Când sunt mici, copiii folosesc metoda de încercare și eroare pentru a rezolva puzzle-ul și acest lucru necesită multă concentrare și o coordonare corectă a ochilor și a mâinilor. Puzzle-urile oferă o modalitate plăcută de a practica această abilitate în timp ce încurajează independența.

Rezolvarea problemelor

Puzzle-urile sunt în bucăți care trebuie îmbinate corect. Aceasta arată o problemă clară care trebuie rezolvată cu atenție. Spre deosebire de altele jocuri, puzzle-urile au o singură soluție și astfel copilul continuă să încerce până reușește.

Abilități cognitive

Puzzle-urile ajută la dezvoltarea abilităților de raționament și a capacității de rezolvare a problemelor. De asemenea, ajută la creșterea conștientizării și în funcție de subiectul pe care se bazează puzzle-ul, învață noi lucruri (litere, culori, alfabet, numere, forme, vehicule, animale și multe altele). Copiii folosesc gândire adaptabilă și abilități de raționament deductiv atunci când găsesc moduri diferite de a pune piesele laolaltă. Ei capătă capacitatea de a gândi abstract atunci când sunt capabili să vadă spațiul în care se poate potrivi o piesă de puzzle și își dau seama ce tip de formă ar fi necesară pentru a umple acel spațiu.

Sortare și clasificare

Puzzle-urile trebuie să fie sortate înainte de rezolvare. Unora dintre copii le place să sorteze și să clasifice părțile puzzle-urilor prin culori, în timp ce alții le sortează pe baza desenelor. Puzzle-urile îi învață pe copii mai multe concepte de bază matematică. În timp ce lucrează cu un puzzle clasifică și organizează piesele.

Abilități de vocabular/lingvistice

Unul dintre cele mai semnificative avantaje ale jocului de puzzle este dezvoltarea abilităților de vocabular care rămân neobservate. De fiecare dată când copilul tău completează un puzzle, i se prezintă un cuvânt nou și, din moment ce a rezolvat puzzle-ul, își poate aminti cuvântul și semnificația lui pentru întreaga sa viață. Mai mult, atunci când un copil cere o anumită piesă, acesta va descrie deseori ceea ce caută. De exemplu, piesa rotundă, piesa albastră cu denivelări etc. Puzzle-urile sunt adesea folosite și în terapii pentru copiii care au întârzieri de vorbire.

Abilități motorii fine

Rezolvarea puzzle-urilor îi ajută pe copii să dezvolte abilități motorii fine, care sunt foarte importante în viața de zi cu zi. Ei învață să prindă bucăți mari și mici de puzzle-uri și să se concentreze pentru a le face să se potrivească în spațiul lor. Acest lucru le va oferi ulterior capacitatea de a ține corect un creion, de a folosi tacâmurile, de a scrie.

Instrument de învățare autocorectiv

Puzzle-urile sunt cele mai bune instrumente de învățare pentru copiii mici. Actul de a manipula fiecare piesă, a o întoarce și a testa potrivirea este modul în care copiii învață să rezolve probleme și să dezvolte gândirea critică.

Abilități sociale

Puzzle-urile pot fi lucrate în cooperare pentru a fi finalizate și acest lucru ajută la dezvoltarea abilităților sociale la copii. Când copiii lucrează împreună pentru a finaliza un puzzle, ei se angajează în conversație. Dezvoltă un plan pentru a rezolva puzzle-ul, se ajută reciproc să rezolve problemele pe măsură ce apar.

Încredere

Deoarece copiii rezolvă puzzle-urile în mod independent, încrederea în sine crește. Când un copil lucrează la un puzzle până la finalizare, copilul dezvoltă persistență. Odată ce puzzle-ul este rezolvat, copilul poate simți un sentiment de realizare care îi stimulează independența și stima de sine.

Imaginație și creativitate

Jocul cu puzzle-uri mozaic încurajează imaginația și creativitatea. Culorile și formele pieselor de mozaic servesc la stimularea celulelor creierului și încurajează interesul îndelungat atunci când aranjați piesele în modele nesfârșite.

În concluzie, puzzle-urile pentru copii precum cele oferite de Elcokids sunt unelte de învățare incredibile. Puzzl-urile din lemn, tactile, 3D, magentice sau clasice oferă o serie de beneficii educaționale valoroase care susțin dezvoltarea copilului.

Alte articole recomandate

Black Friday la Elcokids: Cum Să Te Pregătești pentru Reduceri la Jucării Premium
31 oct. 2024
Black Friday la Elcokids: Cum Să Te Pregătești pentru Reduceri la Jucării Premium
Black Friday la Elcokids: Pregătește-te să prinzi reducerile la jucării premium! Descoperă cum să te organizezi pentru a găsi produsele dorite la prețuri speciale și cum să setezi alerte pentru...
Citeste mai mult
Cum să-ți ajuți copilul să își gestioneze emoțiile prin joc?
27 sept. 2024
Cum să-ți ajuți copilul să își gestioneze emoțiile prin joc?
Știați că aproximativ 80% dintre copii cu vârste între 3 și 8 ani își dezvoltă abilitățile de gestionare a emoțiilor prin activități de joc? Conform studiilor psihologice, copiii care au...
Citeste mai mult
Back to School la Elcokids – Un Start Magic pentru Micii Exploratori!
31 aug. 2024
Back to School la Elcokids – Un Start Magic pentru Micii Exploratori!
Pregătește-i pe cei mici pentru un an școlar de succes cu ajutorul produselor Elcokids! De la rucsacuri și jucării educative la accesorii de depozitare și soluții de călătorie, avem tot...
Citeste mai mult