Jocul cu apa îi distrează și încântă pe toți copii, dar are și o serie de beneficii pentru dezvoltarea fizică și socială a acestora. Nu este nimic mai distractiv decât să petreci timp stropind și jucându-te în apă, într-o zi fierbinte!
Jocul cu apa este una dintre cele mai populare activități din educația timpurie a copilului.
Care sunt 5 beneficii ale jocului cu apă pentru dezvoltarea copilului?
În învățarea timpurie, mediul încojurător este ca un profesor. Copiii se implică în mediul din jurul lor și folosesc resursele naturale în joaca zilnică. Acest lucru le oferă un sentiment de înțelegere a lumii și locul lor în ea, în timp ce își dezvoltă abilitățile de a afecta și influența lucrurile din jur. Jocul cu apa este atât distractiv, cât și educațional și are o serie de beneficii pentru dezvoltarea socială și emoțională a copilului, precum și dezvoltarea abilităților lor fizice și a abilităților timpurii de alfabetizare și calcul. Bonus, copiii se plictisesc rar de această activitate! ?
1. Jocul cu apa dezvoltă coordonarea ochi-mână
Jocul cu apa este o activitate fantastică pentru dezvoltarea coordonării ochi-mână a copiilor, pe măsură ce învață să toarne, să stoarcă, să amestece și chiar să picteze cu apă. De exemplu, prin turnarea apei dintr-o găleată în alta sau prin învățarea modului de a controla direcția și dimensiunea unei stropiri, copiii își îmbunătățesc acuratețea și controlul.
2. Jocul cu apa introduce matematica și concepte științifice
Apa este mediul perfect pentru demonstrarea conceptelor matematice și științifice, cum ar fi volumul și greutatea. Câtă apă crezi că ar putea încapea în această găleată? O putem măsura? Ce crezi că se va întâmpla dacă vom arunca acest obiect greu în găleată?
Potrivit Early Childhood News, pe măsură ce copiii manipulează jucăriile de apă, își dezvoltă abilitățile de cercetare științifică și rezolvarea problemelor, încep să înțeleagă de ce și cum se întâmplă lucrurile. De exemplu, un copil poate observa că un obiect se scufundă în apă și un alt obiect plutește, ceea ce îl determină să adauge mai multe obiecte în apă pentru a vedea ce se întâmplă. În timp ce continuă să investigheze ce obiecte se scufundă și plutesc, un copil va descoperi în curând că un obiect mai greu se scufundă, în timp ce obiectele mai ușoare plutesc, indiferent cât de mari sau mici sunt.
Jocul cu apa poate fi, de asemenea, utilizat pentru a dezvolta alfabetizarea și calculul, cum ar fi numărarea a câte găleți de apă este nevoie pentru a umple o cadă sau folosind apă și o pensulă pentru a scrie și a desena.
3. Jocul cu apa îmbunătățește concentrarea
Când copiii sunt implicați în jocul cu apa, ei tind să se piardă în activitate și pot petrece perioade lungi de timp explorând și jucându-se. Acest lucru îi poate încuraja să se concentreze. Orice activitate care îi atrage atenția pe o perioadă lungă de timp va contribui la creșterea atenției și a capacității de concentrare mai târziu în viață.
Acesta este un beneficiu special pentru învățarea formală. Pe măsură ce copilul se pregătește să înceapă școala, capacitatea de concentrare într-o sală de clasă va deveni o abilitate vitală.
4. Jocul cu apa dezvoltă abilitățile motorii și explorarea senzorială
Activitățile de joc cu apă ajută la dezvoltarea și consolidarea abilităților motorii. Copiii își sporesc abilitățile motrice grosiere, coordonarea și capacitatea fizică prin ridicare, turnare, transport, alergare și stropire, în timp ce acțiuni precum stoarcerea ajută la dezvoltarea micilor mușchi din mâinile copilului.
5. Jocul cu apa dezvoltă abilitățile sociale și de comunicare
Jocul cu apa poate fi o activitate solitară, dar copiilor li se pare deosebit de interesant să se joace în grup. Acest lucru îi încurajează pe copii să se angajeze în jocuri sociale și cooperative. De exemplu, copiii se pot angaja într-o misiune de a umple o cadă mare cu apă din pompa de apă sau de a construi un șanț, sau de a sări pe rând pentru a vedea cine poate face cea mai mare stropire. În aceste experiențe de joc, fiecare copil are un rol de jucat și contribuie la scopul final.
Prin acest tip de joc, copiii au ocazia să vadă ce se întâmplă atunci când are loc schimbul de materiale și idei.
Bucură-te de joaca cu apă și acasă! Poate fi o experiență incredibil de ușoară și plină de satisfacții.
Câteva exemple de jucării pe care le puteți încorpora în jocul cu apă sunt:
- Cupe și recipiente de diferite dimensiuni
- Jucării și obiecte care se vor scufunda sau plutesc
- Pâlnii, sticle, găletuțe, bărcuțe
- Site sau containere cu găuri
- Alte jucării de baie interactive
Acum singurul lucru la care trebuie să vă gândiți este pe care să le alegeți. ?
Vă așteptăm la Elcokids cu cele mai distractive jucării de baie pentru copii.